Een verplichte uitvaartverzekering voor iedereen?


Een verplichte uitvaartverzekering voor iedereen?

In België is alleen de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van motorvoertuigen verplicht. Verder kent de wet geen verplichte verzekeringen voor particulieren. In Nederland gaan er stemmen op om de uitvaartverzekering voor alle burgers verplicht te stellen. Zou dit ook hier - waar slechts 16% van de Belgen een uitvaartverzekering heeft afgesloten – een goed idee zijn?

De voordelen van een verplichte uitvaartverzekering

Het grote voordeel van een verplichte uitvaartverzekering is dat iedereen de uitvaart krijgt die hij verdient, zonder dat de naasten zich zorgen hoeven te maken over de kosten. Het komt nog steeds vaak voor dat er onvoldoende middelen zijn om de uitvaart te financieren. Het gevolg is dat de nabestaanden met geldzorgen achterblijven. Ook wordt het afscheid vaak sober vormgegeven, soberder dan de nabestaanden en/of de overledene gewild had. Als er echt geen geld is, neemt de staat de kosten voor haar rekening. Dit is van grote invloed op de invulling van de uitvaart.

De nadelen van een verplichte uitvaartverzekering

Het grootste nadeel van een verplichte uitvaartverzekering is het kostenplaatje voor de staat en voor het individu. Het gaat veel geld kosten om er op toe te zien dat iedere inwoner van België een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Op individueel niveau gaat het ook geld kosten, want er moet een periodieke premie betaald worden. Mensen met een laag inkomen kunnen hier veel moeite mee hebben. Een premiebetaling op basis van inkomen zou dit nadeel op kunnen vangen.

Hoe regelen andere landen de uitvaartverzekering?

In verschillende Europese landen is het afsluiten van een uitvaartverzekering verplicht. Iedereen betaalt dan een premie waarmee de uitvaart in basis vergoed wordt. In Zweden bestaat er een andere constructie waarmee een groot deel van de uitvaartkosten worden bekostigd. Daar dragen burgers via belastingbetalingen bij aan de financiering van de uitvaartkosten van zichzelf en hun naasten.

Een uitvaartverzekering is een verstandige keuze

Vooralsnog is het afsluiten van een uitvaartverzekering een keuze die u op vrijwillige basis kunt maken. Het is aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten om uw nabestaanden te beschermen tegen de financiële zorgen van uw uitvaart. Bovendien krijgen uw nabestaanden hulp vanuit de uitvaartverzekering bij het samenstellen van uw uitvaart. Tot slot is het afsluiten van een uitvaartverzekering een financieel slimme keuze: de waarde van de verzekering is veelal hoger dan de premie die u gedurende uw leven betaalt.

Meer informatie

Verzeker u nu al tegen de stijgende kosten van later en kies voor een uitvaartverzekering. Had u graag eens willen weten hoeveel in uw geval de maandelijkse premie zou bedragen bezoek dan onze simulatiemodule, KLIK HIER.

Heeft u liever persoonlijk contact bel ons dan gerust op onderstaand telefoonnummer. Wij voorzien u graag van een uitleg op maat en zijn daarvoor ook bereikbaar tijdens de avonduren of  in het weekend.


Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.
                                                                                  KLIK HIER

Liever een persoonlijke uitleg? Bel gerust, wij zijn elke dag bereikbaar tot 20:00 uur.

Tel 0471 72 73 24

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.