Geen geld voor de uitvaart, wat nu?Geen geld voor de uitvaart, wat nu?

Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden niet voldoende geld hebben om de uitvaart van een dierbare te bekostigen. Wanneer iemand overlijdt zijn er echter altijd kosten verbonden aan de wettelijke voorzieningen die er moeten worden getroffen. Wie betaalt de rekening wanneer u in een dergelijke situatie terechtkomt?

Niet voldoende geld voor de uitvaart

De financiële crisis van het afgelopen decennium heeft het voor veel mensen onmogelijk gemaakt om zelf te sparen voor de uitvaart. Bovendien is het een kostenpost waar de mens misschien van nature niet teveel aandacht aan wil besteden, uit angst voor de eigen sterfelijkheid. Als er geen spaarpotje is waar u als nabestaande op terug kunt vallen en er geen uitvaartverzekering is afgesloten, bent u verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Ook wanneer de huidige uitvaartverzekering de kosten niet volledig dekt, komen deze kosten voor uw rekening.

Uitvaart op kosten van de overheid

Indien u als nabestaande niet de financiële middelen heeft om de rekening te voldoen, kan er een beroep worden gedaan op de overheid en het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Dit is ook wat gebeurt wanneer iemand in eenzaamheid is gestorven, zonder naaste familie om de uitvaart te regelen en te bekostigen. In de praktijk volgt er, na goedkeuring van de aanvraag, een zo goedkoop mogelijke uitvaart. De overledene wordt in de meeste gevallen gecremeerd en de as wordt uitgestrooid.

Onpersoonlijk en niet zonder financiële gevolgen

Een door de overheid geregelde uitvaart is een uitvaart zonder persoonlijke invulling. Om de uitvaart zo goedkoop mogelijk te houden worden alleen de basisvoorzieningen aangeboden. Het is niet mogelijk om de uitvaart naar eigen wens aan te passen. Bovendien kunt u als nabestaande nog altijd verantwoordelijk gehouden worden voor de kosten, ondanks uw financiële situatie. De overheid behoudt altijd het recht om de kosten bij de nabestaanden te verhalen en zal dit desnoods via de rechter afdwingen.
Bereid u financieel goed voor

Heeft u ooit overwogen u te verzekeren tegen de uitvaartkosten bij een overlijden en wenst u hierover meer informatie te ontvangen? Wij verzorgen graag een vrijblijvende uitleg bij u aan huis en beantwoorden al uw vragen. Plan zelf uw afspraak en wij voorzien u graag van een uitleg op maat. Ook mogelijk tijdens de avonduren!

 Afspraak
Afspraak

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.