Het overlijden van een dierbare is een emotioneel zware periode. Helaas brengt het ook een reeks administratieve taken met zich mee die geregeld moeten worden. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste stappen die je in België moet ondernemen na een overlijden.
Onmiddellijke acties
Vaststelling van overlijden
Het eerste wat moet gebeuren is het officieel laten vaststellen van het overlijden door een arts. Bij een overlijden thuis moet je de huisarts of een arts met wachtdienst contacteren. In het ziekenhuis wordt dit automatisch geregeld.
Begrafenisondernemer contacteren
Een begrafenisondernemer kan veel administratieve taken van je overnemen. Hij zal zich ontfermen over het lichaam en helpen bij het regelen van de uitvaart.
Aangifte bij de gemeente
Het overlijden moet aangegeven worden bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal doet de begrafenisondernemer dit. Hiervoor zijn verschillende documenten nodig, waaronder het overlijdensattest van de arts en de identiteitskaart van de overledene.
Financiële en juridische zaken
De bank informeren
Alle banken waar de overledene rekeningen had, moeten op de hoogte gebracht worden. De bank zal de rekeningen blokkeren en een overzicht maken van de tegoeden.
Notaris raadplegen
Hoewel niet verplicht, is het vaak aan te raden een notaris te raadplegen. Deze kan nagaan of er een testament is en adviseren over de nalatenschap.
Aangifte van de nalatenschap
Wettelijke erfgenamen moeten een aangifte van nalatenschap indienen bij de belastingdiensten. Dit bepaalt de te betalen successierechten.
Sociale zekerheid en verzekeringen
Ziekenfonds verwittigen
Het ziekenfonds moet op de hoogte gebracht worden. Partners of kinderen die ten laste waren van de overledene, moeten zich opnieuw verzekeren.
Pensioendienst contacteren
Als de overledene gepensioneerd was, moet de pensioendienst verwittigd worden. De overlevende partner heeft mogelijk recht op een overlevingspensioen.
Verzekeringsmaatschappijen informeren
Alle lopende verzekeringscontracten moeten opgezegd of overgenomen worden.
Overige administratieve taken
Werkgever informeren
Als de overledene nog werkte, moet de werkgever op de hoogte gebracht worden.
Huurcontract regelen
Als de overledene een huurwoning bewoonde, moeten er afspraken gemaakt worden met de verhuurder.
Nutsvoorzieningen en abonnementen
Vergeet niet om contracten voor gas, elektriciteit, water, telefoon, internet en andere abonnementen over te zetten of op te zeggen.
Conclusie
Het regelen van de administratie na een overlijden is een complexe taak. Het is belangrijk om methodisch te werk te gaan en waar nodig hulp in te schakelen van professionals zoals een notaris of begrafenisondernemer. Vergeet niet dat veel instanties kopieën van de overlijdensakte zullen vragen, dus zorg dat je voldoende exemplaren hebt.
- https://www.test-aankoop.be/familie-prive/erfenis/dossier/formaliteiten-bij-het-overlijden-van-een-dierbare
- https://www.belgium.be/nl/familie/overlijden/aangifte
- https://www.belgium.be/nl/familie/overlijden/belastingaangifte
- https://www.wikifin.be/nl/familie/overlijden/wat-te-doen-als-iemand-sterft
- https://www.slachtofferzorg.be/wat-moet-je-regelen
![]() |
Waarom een Uitvaartverzekering een Must is: Uw Laatste Geschenk aan uw Dierbaren.Het leven is vol onzekerheden en één van de zekerste aspecten van het leven is dat het uiteindelijk eindigt. Echter, als het gaat om de plan... |