Uw erfenis vrijwaren van uitvaartkostenUw erfenis vrijwaren van uitvaartkosten 

Veel mensen hebben zelf een geldbedrag apart gezet waarmee na overlijden de uitvaart bekostigd kan worden. Het is echter fiscaal gezien slimmer om uw uitvaart te financieren vanuit een uitvaartverzekering. Op die manier kunt u uw erfenis vrijwaren van uitvaartkosten waardoor uw erfgenamen minder successierechten hoeven te betalen.

Successierechten

Over de waarde van uw nalatenschap moeten uw erfgenamen erfbelasting betalen, deze taks wordt ook wel successierechten genoemd. Het tarief dat uw erfgenamen moeten betalen, wordt bepaald door de waarde van de erfenis en de graad van bloedverwantschap. Hoe sterker de bloedverwantschap, des te lager het percentage van de erfenis dat uw erfgenamen moeten betalen. Op de website van de Vlaamse Belastingdienst kun u precies bepalen welk tarief in uw situatie van toepassing is.

De erfenis

De waarde van uw nalatenschap wordt bepaald door uw vermogen. Hoe hoger de waarde, des te hoger is het tarief dat uw nabestaanden betalen aan successierechten. Er zijn enkele kosten die u van dit bedrag af mag trekken. Zo kunt u openstaande schulden in mindering brengen op de erfenis. Uitvaartkosten mag u niet op deze wijze in mindering brengen. In sommige gevallen kan er over de erfenis een lager belastingtarief betaald worden, bijvoorbeeld wanneer deze aan een goed doel wordt geschonken. 

De erfgenamen

U kunt zelf in een testament bepalen wie uw nalatenschap erft. U kunt hierbij rekening houden met de verschillende belastingtarieven om uw erfenis fiscaal slim te verdelen. Een notaris kan u adviseren over de juiste methode. Indien u geen testament heeft opgesteld, bepaalt de wet wie uw nalatenschap erft. De wetgever heeft daarvoor uw familieleden in verschillende orden geplaatst. Wie er binnen de orde het dichtst bij u staat, erft uw nalatenschap.

Erfenis vrijwaren van uitvaartkosten

Het is fiscaal gezien slim om voor het bekostigen van uw uitvaart een uitvaartzekering af te sluiten. Over de uitkering van de uitvaartverzekering in natura of kapitaal hoeft namelijk in principe geen taks te worden betaald. Alleen wanneer er na de financiering van de uitvaart een resterend bedrag wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden, dient hierover een taks te worden betaald die overeenkomt met het geldende tarief van de erfbelasting. U kunt uw spaargeld dus beter in een uitvaartverzekering vastzetten.

Meer informatie

Indien uw nabestaanden uw uitvaart vanuit de erfenis dienen te financieren, betalen zij wel successierechten voor het kapitaal dat zij daarvoor nodig hebben. Verzeker u nu al tegen de stijgende kosten van later en kies voor een uitvaartverzekering. Had u graag eens willen weten hoeveel in uw geval de maandelijkse premie zou bedragen bezoek dan onze simulatiemodule, KLIK HIER..

Heeft u liever persoonlijk contact bel ons dan gerust op onderstaand telefoonnummer. Wij voorzien u graag van een uitleg op maat en zijn daarvoor ook bereikbaar tijdens de avonduren of  in het weekend.


Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.
                                                                                  KLIK HIER

Liever een persoonlijke uitleg? Bel gerust, wij zijn elke dag bereikbaar tot 20:00 uur.

Tel 0471 72 73 24

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.