Begraven of cremeren?


Begraven of cremeren?

De keuze tussen een begrafenis of een crematie wordt vaak gemaakt op grond van emotionele argumenten of religieuze overwegingen. Weet u nog niet of u later begraven of gecremeerd wilt worden? We brengen de voor- en nadelen voor u in kaart.

De voordelen van begraven

De belangrijkste reden om voor een begrafenis te kiezen, is voor veel mensen het creëren van een herdenkingsplek. Nabestaanden vinden troost bij het bezoeken van een grafmonument. Daarnaast is het feit dat u zelf een rustplaats kunt kiezen veelal een doorslaggevende factor. Zo kunt u beslissen samen met uw partner begraven te worden. Tot slot is het voor de nabestaanden fijn dat zij aanwezig kunnen zijn bij de teraardebestelling. Bij een crematie zijn meestal geen of slechts een kleine groep familieleden aanwezig.

De nadelen van begraven

De kosten van een begrafenis vormen het grootste nadeel ten opzichte van een crematie. Niet alleen de begrafenis zelf is duurder dan een crematie, ook de onderhoudskosten kunnen in de loop der tijd flink oplopen. Bovendien zullen de nabestaanden moeten besluiten of het graf geruimd moet worden wanneer de grafconcessie ten einde loopt. Dit is niet alleen een financieel besluit, maar ook een emotioneel beladen overweging.

De voordelen van cremeren

Het grootste voordeel van cremeren is allereerst de prijs: een crematie is veel goedkoper dan een begrafenis. Dit komt onder andere door de keuze voor een goedkopere grafkist en het ontbreken van grafkosten, concessiekosten en onderhoudskosten. Bovendien is er veel mogelijk met de as van de overledene. U kunt deze thuis bewaren, bewerken tot een sieraad of uitstrooien. Cremeren is voor de natuur ook minder belastend dan een begrafenis.

De nadelen van cremeren

Het grootste nadeel van een crematie is het ontbreken van een herdenkingsplek. Zeker wanneer de as door de nabestaanden mee naar huis wordt genomen, is er voor mensen die verder van de overledene afstaan geen plek om te gedenken. Het argument dat mensen echter het vaakst tegen een crematie gebruiken is een gevoelsreden. Zij vinden het geen prettig idee om verbrand te worden.

Maak uw uitvaartwensen bekend

Welke keuze u ook maakt, het is belangrijk om uw persoonlijke uitvaartwensen vast te leggen en te delen met uw dierbaren. Zo weet u zeker dat de uitvaart volgens uw wensen plaats zal vinden. Het is vaak ook mogelijk om uw wensen kenbaar te maken aan de uitvaartverzekeraar. Een bijkomend voordeel is dan dat uw uitvaartverzekering kan worden afgestemd op uw uitvaartwensen. Verzeker u nu al tegen de stijgende kosten van later en kies voor een uitvaartverzekering. Had u graag eens willen willen weten hoeveel in uw geval de maandelijkse premie zou bedragen bezoek dan onze simulatiemodule, KLIK HIER.. Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.
                                                                                  KLIK HIERMeest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.