Het lichaam doneren aan de wetenschap

Het lichaam doneren aan de wetenschap 

Terwijl in Nederland inmiddels een opnamestop is gezet op het schenken van lichamen, is deze optie na overlijden in België nog redelijk onbekend. Tal van universitaire instellingen voeren echter medisch-wetenschappelijk onderzoek uit op overledenen. Daarnaast leren artsen in opleiding hun vak uit te oefenen met behulp van de lichamen van overleden personen. Staat u ervoor open om uw lichaam aan de wetenschap te doneren?

Een handgeschreven wilsbeschikking

Om uw lichaam na uw dood aan de wetenschap te kunnen doneren, dient u eerst een wilsverklaring op te stellen. De wilsverklaring is alleen rechtsgeldig wanneer deze met de hand is geschreven, voorzien is van een datum en door u is ondertekend. Vervolgens selecteert u een universitaire instelling die de lichamen van gestorvenen aanneemt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek of onderwijs en verzendt u uw wilsverklaring. In de meeste gevallen ontvangt u formulieren die u dient in te vullen. Uw gegevens worden opgenomen in de administratie en u ontvangt een kaartje waarop uw wens staat vermeld. U dient dit kaartje altijd bij u te dragen.

Praat met uw dierbaren over uw keuze

Het is belangrijk om uw wens met uw dierbaren te bespreken. Niet alleen om u ervan te verzekeren dat uw laatste wens wordt ingewilligd, maar ook om uw naasten mentaal voor te bereiden. De afscheidsceremonie zal er immers anders uitzien wanneer u deze keuze maakt. Zo zal uw lichaam niet aanwezig zijn bij een afscheidsceremonie of mis, er zal enkel een foto ter herinnering aan u getoond kunnen worden. Bovendien wordt uw lichaam pas na enkele jaren vrijgegeven voor een crematie of een begrafenis, zodat er pas na geruime tijd een herinneringsmonument geplaatst kan worden.

Kosten 

Veel mensen denken dat er geen kosten verbonden zijn aan een lichaamsdonatie. Niets is echter minder waar, er worden onder andere kosten gemaakt voor rouwvervoer, een afscheidsceremonie en een crematie of begrafenis. Deze kosten zijn echter goed te verzekeren met een uitvaartverzekering.

Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.
                                                                                  KLIK HIER

Liever een persoonlijke uitleg aan huis? Plan zelf uw afspraak en wij voorzien u graag van een uitleg op maat. Ook mogelijk tijdens de avonduren!
 Afspraak

Afspraak


Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.