Onbegrepen emoties na een overlijden

Onbegrepen emoties na een overlijden

Verdriet is een normale emotie na het overlijden van een dierbare. Het komt echter vaak voor dat men als achterblijver emoties ervaart die minder goed worden begrepen door de persoon zelf en de omgeving. Zo kan na de dood van een dierbare opluchting ervaren worden, maar ook schuld, schaamte en woede. Al worden deze emoties slecht begrepen, het is volstrekt normaal om deze gevoelens te hebben.

Opluchting

Veel mensen voelen zich opgelucht na het overlijden van een dierbare. Dit is vaak het geval wanneer de naaste erg ziek is geweest en misschien zelfs pijn heeft geleden. Hoe groter het lijden was, des te groter is de opluchting wanneer er aan het lijden een einde komt. Het komt ook veelvuldig voor bij mantelzorgers die langere tijd voor een familielid gezorgd hebben, bijvoorbeeld wanneer deze dementie had. Hoeveel liefde men ook voelde voor de partner of de ouder, er heerst toch een gevoel van opluchting als er aan de situatie een einde is gekomen. Dit is een volkomen natuurlijke reactie.

Schuld en schaamte

Veel mensen ervaren ook schuld na een overlijden, bijvoorbeeld omdat zij denken dat zij niet voldoende gedaan hebben om de dood te voorkomen. Kinderen kunnen zich letterlijk schuldig voelen over de dood van een ander, omdat zij verbanden leggen tussen hun eigen gedrag en het overlijden. Volwassenen en kinderen kunnen ook schaamte ervaren over de manier waarop iemand is overleden (bijvoorbeeld bij zelfdoding) of vanwege het feit dat ze het verdriet om de overledene niet kunnen dragen. Dit gebeurt vaak wanneer er geen ruimte wordt geboden voor het verdriet en er enkel op wordt aangedrongen om sterk te zijn.

Woede

Tot slot kan het verdriet gepaard gaan met woede. Men kan kwaad zijn op de overledene, op zichzelf, op God en de wereld. Het is een volstrekt normale reactie op een overlijden die in de meeste gevallen vanzelf weer voorbij gaat. Vaak is het een kwestie van vergeving. Het vergeven van uzelf en de ander is dan de eerste stap op weg in het rouwproces. In een ideale wereld biedt de omgeving voldoende ruimte voor alle emoties. Ook emoties die zij niet direct begrijpen.

Bereid u financieel goed voor

Heeft u ooit overwogen u te verzekeren tegen de uitvaartkosten bij een overlijden en wenst u hierover meer informatie te ontvangen? Wij verzorgen graag een vrijblijvende uitleg bij u aan huis en beantwoorden al uw vragen. Plan zelf uw afspraak en wij voorzien u graag van een uitleg op maat. Ook mogelijk tijdens de avonduren!

 Afspraak
Afspraak

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.