Regel uw nalatenschap met eigenhandig testament


Regel uw nalatenschap met een eigenhandig testament

Wie uw erfgenamen zijn, is bij wet bepaald. Wanneer u hiervan af wilt wijken, kunt u een testament samenstellen. U kunt een testament regelen bij de notaris, maar ook een eigenhandig testament is rechtsgeldig wanneer dit aan alle voorwaarden voldoet. In dit artikel worden de belangrijkste voorwaarden besproken.

Voorwaarden van een eigenhandig testament

Er zijn drie belangrijke voorwaarden bij een eigenhandig testament. Ten eerste moet het testament letterlijk eigenhandig vervaardigd worden. U dient het met de hand te schrijven en niet op de computer, met de typemachine of door iemand anders met de hand. Vervolgens moet het testament voorzien worden van een datum om te bepalen of dit het laatst samengestelde en dus geldige testament is. U voorziet het testament bij voorkeur van de dag, de maand en het jaar van schrijven. Tot slot is een handtekening noodzakelijk.

Inhoudelijke voorwaarden

U heeft een grote mate van vrijheid hoe het testament vervolgens opgesteld wordt. Zo kunt u in het testament opnemen hoe uw nalatenschap verdeeld dient te worden, maar ook wat uw wensen zijn betreffende de uitvaart. Er is slechts één belangrijke regel waar u rekening mee dient te houden: het testament moet ondubbelzinnig en duidelijk zijn. Onderdelen van de erfenis moeten duidelijk omschreven worden en de begunstigden moeten genoemd worden met voornaam, achternaam, adres, geboortedatum en geboorteplaats. Op die manier kan er geen verwarring over uw wensen ontstaan.

Het eigenhandig testament bewaren

U kunt het testament vervolgens toevertrouwen aan een dierbare. Het is echter aan te raden om het in bewaring te geven bij een notaris. De notaris zal het testament vervolgens inschrijven bij het Centraal Register van de uiterste wilsbeschikking (CRT). Op die manier weet u zeker dat uw testament na uw overlijden tijdig wordt geopend en uw wensen worden nageleefd. Bovendien kunnen personen die door het testament benadeeld worden het document niet laten verdwijnen.

Bereid u financieel goed voor

Uw erfgenamen erven niet alleen van u, zij dragen o.a. ook de kosten van uw uitvaart indien u hierin niets heeft voorzien. Door middel van een uitvaartverzekering kunt u hen hiervan vrijwaren.  Wij geven graag een vrijblijvende uitleg bij u aan huis over de voordelen van een uitvaartverzekering en hoeveel in uw geval de maandelijkse premie zou bedragen? Plan zelf uw afspraak en wij voorzien u graag van een uitleg op maat. Ook mogelijk tijdens de avonduren!

 Afspraak
Afspraak

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.