Regel uw nalatenschap met eigenhandig testament


Een testament is een krachtig middel om uw nalatenschap te regelen volgens uw eigen wensen. Hoewel de wet bepaalt wie uw erfgenamen zijn, kunt u hiervan afwijken door een testament op te stellen. Dit kan via een notaris, maar een eigenhandig testament is ook rechtsgeldig, mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van een eigenhandig testament en hoe u hiermee familieruzies kunt voorkomen.

Voorwaarden van een Eigenhandig Testament

Een eigenhandig testament moet aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

  1. Eigenhandig Geschreven: Het testament moet volledig met de hand geschreven zijn door de erflater zelf. Het mag niet getypt zijn of door iemand anders geschreven worden.
  2. Datering: Het document moet voorzien zijn van een datum, inclusief dag, maand en jaar. Dit is essentieel om te bepalen welk testament het meest recent en dus geldig is.
  3. Handtekening: Het testament moet ondertekend zijn door de erflater om de authenticiteit te waarborgen.

Inhoudelijke Voorwaarden

U heeft veel vrijheid in de inhoud van uw testament. U kunt bepalen hoe uw nalatenschap verdeeld moet worden en uw wensen voor de uitvaart vastleggen. Het is belangrijk dat het testament ondubbelzinnig en duidelijk is. Vermeld de begunstigden met hun volledige naam, adres, geboortedatum en geboorteplaats om verwarring te voorkomen.

Het Eigenhandig Testament Bewaren

Hoewel u uw testament aan een dierbare kunt toevertrouwen, is het aan te raden om het bij een notaris in bewaring te geven. De notaris registreert het testament in het Centraal Register van Testamenten (CRT), waardoor het na uw overlijden gegarandeerd wordt geopend en uitgevoerd. Dit voorkomt dat personen die benadeeld worden door het testament het document kunnen laten verdwijnen.

Voorkom Familieruzies

Door uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw nabestaanden, kunt u veel onenigheid voorkomen. Mondelinge afspraken zijn vaak een bron van conflicten, dus zorg ervoor dat uw wensen schriftelijk zijn vastgelegd in een testament. Overweeg ook om bepaalde voorwerpen bij leven al te schenken om verwarring te voorkomen.

Bereid U Financieel Goed Voor

Naast het regelen van uw nalatenschap is het belangrijk om ook de financiële kant van uw uitvaart te overwegen. Uw erfgenamen erven niet alleen uw bezittingen, maar dragen ook de kosten van uw uitvaart. Een uitvaartverzekering kan uw nabestaanden ontlasten van deze financiële last.

Wilt u meer weten over hoe u uw nabestaanden kunt beschermen met een uitvaartverzekering? Neem contact op met Uitvaartmakelaar.be voor een vrijblijvende uitleg bij u aan huis. Plan zelf uw afspraak, ook mogelijk tijdens de avonduren, en ontvang advies op maat over de voordelen van een uitvaartverzekering en de maandelijkse premie die bij uw situatie past.

Image description

Waarom een Uitvaartverzekering een Must is: Uw Laatste Geschenk aan uw Dierbaren.

Het leven is vol onzekerheden en één van de zekerste aspecten van het leven is dat het uiteindelijk eindigt. Echter, als het gaat om de plan...

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Tips en mogelijkheden om een overledene te herdenken

Tips en mogelijkheden om een overledene te herdenken

De Misleidende Bijstandsaanbiedingen van Grote Overlijdensverzekeraars in België: Een Waarschuwing voor Consumenten

De Misleidende Bijstandsaanbiedingen van Grote Overlijdensverzekeraars in België: Een Waarschuwing voor Consumenten

Welke soort begrafenis kan ik kiezen?

Welke soort begrafenis kan ik kiezen?

Uitvaartzorgen uit handen: Een Nieuwe Verzekering op de Belgische markt

Uitvaartzorgen uit handen: Een Nieuwe Verzekering op de Belgische markt

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.