Wat zijn successierechten?


Wat zijn successierechten?


Wanneer een dierbare overlijdt, krijgt u te maken met successierechten. Over de nalatenschap van uw dierbare moet immers erfbelasting betaald worden. Successierechten, ook wel de erfbelasting genoemd, betreffen een belasting over alle roerende en onroerende goederen die u als erfgenaam erft. Hoeveel u moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van de nalatenschap en uw mate van verwantschap met de overledene. De nalatenschap van een broer of zus valt bijvoorbeeld in een andere schaal dan die van uw echtgenoot of vader.

De procedure

U kunt de aangifte van de nalatenschap zelf verrichten. Op de website van de Vlaamse Belastingdienst treft u de benodigde formulieren. U vindt hier ook een uitgebreide handleiding bij het invullen van deze formulieren. U kunt de aangifte eventueel ook uitbesteden aan een notaris. Deze zal echter wel kosten in rekening brengen voor geleverde diensten. De aangifte dient gewoonlijk binnen 4 maanden na het overlijden te worden ingediend bij de Vlaamse Belastingdienst, anders kan er een boete volgen.

De aangifte erfbelasting

Zoals gezegd moet de volledige nalatenschap worden opgegeven in de aangifte. Dit betreft alle roerende en onroerende goederen die u heeft geërfd. Er zijn echter ook kosten die u van de aangifte af mag trekken, zoals de kosten van de uitvaart en de eventuele openstaande schulden van de overledene. De recente wijzigingen in de erfbelasting die per 1 september 2018 van kracht zijn, zijn gematigder ten opzichte van de oude situatie. In sommige gevallen heeft u recht op een vrijstelling of is er sprake van een drempelbedrag, waardoor de erfbelasting lager uitvalt of zelfs op 0 euro kan eindigen.

Beperk de kosten voor uw nabestaanden

Een uitvaart brengt veel onvoorziene kosten met zich mee waar u uw nabestaanden voor wilt behoeden. Verzeker u nu al tegen de stijgende kosten van later en leg tijdig de nodige gelden opzij of kies voor een uitvaartverzekering.


Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.    

                                                                     KLIK HIER

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.