Kinderen betrekken bij de uitvaart van een dierbare

Kinderen betrekken bij de uitvaart van een dierbare.

Tot voor kort werden kinderen vaak weggehouden van een overledene en werden zij niet betrokken bij de uitvaart. Er is echter veel voor te zeggen om kinderen actief deel te laten nemen bij de uitvaart van een dierbare. Vanaf een leeftijd van vier jaar is er voldoende besef van de situatie om een kleine rol te kunnen vervullen.

Wees uw kind tot steun.

Voor volwassenen is een uitvaart het begin van een verwerkingsproces. Voor kinderen is dit niet anders. In de meeste gevallen zal het overlijden van een grootouder de eerste confrontatie met de dood van een mens zijn. Door kinderen afscheid te laten nemen, kunnen zij ontdekken wat de dood is en het verlies van een dierbare verwerken. Een kind dat overal van weggehouden wordt, zal zich snel buitengesloten voelen. Een kind dat een rol krijgt bij de uitvaart zal zich eerder gehoord en gesteund voelen.

Geef uw kind een taak.

De mogelijkheden zijn afhankelijk van de leeftijd van uw kind en de wensen. Kleine kinderen kunnen een tekening maken, grotere kinderen kunnen deelnemen aan een ritueel of iets voorlezen. In de praktijk zien we vaak dat kinderen zelf een gedichtje schrijven dat zij voordragen of deze uitgeschreven op de kist leggen. De voorbereiding van zo’n taak alleen kan al heilzaam zijn. Uw kind kan zelf aangeven waar de voorkeur naar uitgaat. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van uw kind.

Forceer het niet.

Het is heel belangrijk om als ouder aan te sluiten bij de wensen van het kind. Wil het kind er niets van weten? Forceer dan niets, want dit staat een goed rouwproces juist in de weg. Uw zoon of dochter kan zelf meestal goed aangeven wat hij/zij wel of niet wil. Zo kunt u samen beslissen welke rol er voor het kind is weggelegd. Tot slot weet u als ouder het beste of uw kind hier al aan toe is of niet.


Wees voorbereid, nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren. Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.    

                                                                     KLIK HIER

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.