Een kerkelijke of burgerlijke uitvaartWat zijn de verschillen tussen een kerkelijke en een burgerlijke uitvaart? En wat is de juiste keuze? De Uitvaartmakelaar geeft u hier meer informatie.

Een kerkelijke uitvaart:

Voor de kerkelijke uitvaart wordt logischerwijs vooral gekozen door gelovigen die hun dierbare overledene een afscheid willen geven volgens de protocollen van het geloof. De dienst zelf vindt plaats in een kerk en bevat kerkelijke rituelen. Zo wordt er regelmatig plaatsgemaakt voor een gebed, kerkelijke muziek en het voorlezen van Bijbelverhalen. Binnen het geloof bestaan er verschillende vertakkingen, wat ervoor zorgt dat niet alle kerkelijke diensten hetzelfde verlopen.

Een burgerlijke uitvaart:

Bij de burgerlijke uitvaart hebben de nabestaanden meer vrijheid: de opmaak van het uitvaart programma wordt volledig naar eigen zin samengesteld. De dienst vindt vaak plaats in een aula, wellicht die van het funerarium zelf. Een burgerlijke afscheidsplechtigheid kan zeer verregaand gepersonaliseerd worden: wordt er veel of weinig muziek gebruikt, lezen de nabestaanden een tekst voor of niet, … het is allemaal zelf te bepalen.

De keuze maken: welk soort uitvaart?

Een uitvaart is zeer persoonlijk: de ceremonie verschilt van persoon tot persoon. Ook de keuze tussen een kerkelijke of een burgerlijke uitvaart moet gemaakt worden: welk soort uitvaart sluit aan bij de wensen van de overledene en van de nabestaanden? Onthoud vooral dat er geen juiste of foute keuze bestaat. De juiste uitvaart wordt gekozen vanuit de eigen voorkeuren.De prijzen in de uitvaartsector zijn de afgelopen tien jaar een heel stuk gestegen. Nabestaanden kunnen bij een uitvaart vaak een serieuze rekening verwachten. Een uitvaartverzekering biedt financiële gemoedsrust, niet alleen aan u maar beslist ook aan uw dierbaren.  Wenst u daar meer over te weten? Wij voorzien u graag van een uitleg op maat.       

                                                                     KLIK HIERMeest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.