Schenking van uw lichaam aan de wetenschap

Schenking van uw lichaam aan de wetenschap

Mensen kunnen tijdens hun leven aangeven dat ze hun lichaam bij overlijden willen schenken aan de wetenschap. Stelt u zich hier net zoals vele anderen enkele vragen bij? Lees dan verder. Wij geven u kort een overzicht van de belangrijkste dingen die u moet weten wanneer u uw lichaam wilt schenken aan de wetenschap.

Deze procedure is onmisbaar om de geneeskunde en anatomische studies verder te laten evolueren. Geschonken lichamen worden dan ook bijna altijd gebruikt om artsen, specialisten of studenten geneeskunde de nieuwste technieken van de geneeskunde aan te leren. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Soms duurt het enkele weken maar het kan ook twee tot drie jaar duren vooraleer het lichaam terug vrijgegeven wordt. Daarna kunnen de nabestaanden alsnog kiezen voor een begrafenis of crematie.

Het is namelijk zo dat de begrafenisceremonie zonder aanwezigheid van het stoffelijk overschot van de overledene zal plaatsvinden. Het lichaam moet namelijk binnen 48 u na overlijden worden binnengebracht. Als deze tijd overschreden wordt kan het lichaam geweigerd worden. Het lichaam kan ook geweigerd worden bij een verkeersongeval, bij een overlijden in het buitenland, als het lichaam drager is van ziektes of infecties, bij ernstige obesitas, wanneer een autopsie werd uitgevoerd op het lichaam of bij orgaandonatie. Orgaandonatie heeft namelijk voorrang op lichaamsafstand. Bij lichaamsafstand kunt u zich wenden tot de dichtstbijzijnde universitaire instelling. Maar u kunt ook zelf de keuze maken voor een andere universiteit.

Het is aangeraden om uw wens vooraf kenbaar te maken en uitvoerig te bespreken met uw familie. Eén ding is zeker, als u beslist om u lichaam af te staan helpt u de wetenschap een grote stap vooruit!

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.