Moet u een erfenis aanvaarden?


Moet u een erfenis aanvaarden?


Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: nee, u moet een erfenis niet zomaar aanvaarden. Om verder in te gaan op deze vraag bespreken we drie wettelijke mogelijkheden waaruit u een keuze kunt maken. 

De eerste mogelijkheid is het zuiver aanvaarden van de erfenis. Dit wilt zeggen dat u ervoor kiest de erfenis volledig in ontvangst te nemen, de goederen van het nalatenschap worden volledig vermengd met uw persoonlijke goederen. Dit heeft tot gevolg dat u ook eventuele schulden van de erflater zal moeten betalen.

U kan er ook voor kiezen om de erfenis te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dit kan u doen als er twijfel bestaat over de schulden van de erflater. Het is een manier waarop u zichzelf kan beschermen en toch inspraak kan maken op de erfenis. Concreet wilt dit zeggen dat u niet meer schulden zal moeten betalen dan de volledige som die u op dat ogenblik erft. Wanneer de erfenis dus uit te weinig middelen bestaat kan men onmogelijk uw goederen in beslag nemen om deze schulden te betalen.

De laatste optie is het weigeren van de erfenis. Dit is de meest eenvoudige keuze als u er zeker van bent dat de erflater veel schulden had op moment van overlijden. In dit geval heeft u geen recht op een onderdeel van het nalatenschap maar zal u ook geen schulden moeten betalen.

Voor meer informatie omtrent deze wettelijke bepalingen kunt u zich steeds richten tot uw notaris.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.