Bereken zelf uw nalatenschap.


Wikifin.be, het programma financiële educatie van de FSMA, lanceerde onlangs een online-erfenissimulator. Deze laat toe om op een gebruiksvriendelijke manier na te gaan hoe de nalatenschap verdeeld zal worden onder erfgenamen en hoeveel successierechten zij zullen moeten betalen.  De Wikifin-Erfenissimulator kwam tot stand in samenwerking met Notaris.be[1].

44 procent van de Belgen heeft er aan gedacht zijn erfenis voor te bereiden. Slechts 24 procent raadpleegde daarvoor een professional, zoals een notaris. Waarom zijn Belgen zo weinig bezig met hun nalatenschap?

Uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting[2] blijkt dat de meeste Belgen een zeer onvolledige kennis van het erfrecht hebben. Veel informatie over erfrecht hebben Belgen ‘van horen zeggen’. Bovendien is die info vaak onvolledig of foutief. Toch is de regeling van de erfenis een deel van ieders financiële levensweg.

Om die reden ontwikkelde Wikifin.be de Erfenissimulator. Zij wensen het thema bespreekbaar te maken en de Belgen aan te zetten om zich tijdig te informeren over hun erfenis.

De gebruiksvriendelijke tool geeft een inschatting van:
  • de nalatenschap
  • hoe die nalatenschap verdeeld wordt onder de erfgenamen
  • hoeveel successierechten die erfgenamen moeten betalen.
De Wikifin-Erfenissimulator kwam tot stand in samenwerking met Notaris.be en diverse notariskantoren testten deze tool.


Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.