Een checklist voor het regelen van een uitvaart.

 

 

Een checklist voor het regelen van een uitvaart.

In een periode van overlijden van een naaste komt er veel op u af. U zal een heel proces moeten doorlopen om het verlies te verwerken, bovendien wordt er van u ook verwacht dat u de uitvaart zal regelen. Dit is niet altijd evident. Niet iedereen spreekt tijdens het leven uitdrukkelijk over zijn of haar wensen voor een begrafenis. U zal keuzes moeten maken in naam van de overledene. Dit is niet altijd eenvoudig. Daarom zetten wij even een paar dingen op een rijtje.

Crematie of begrafenis?

Gaat u voor een traditionele begrafenis of had de overledene voorkeur voor crematie? Wellicht heeft u hierover al eens een gesprek gehad. Het kan ook beschreven staan in een wensenlijst, testament of persoonlijk memorandum. Is dit niet het geval? Dan dienen de nabestaande deze beslissing te nemen. Bij een traditionele begrafenis zal men een grafkist moeten kiezen. Bij crematie zal er gesproken moeten worden over asbestemming. Er zijn vele mogelijkheden. Vaak laat men het het as uitstrooien boven een waardevolle plaats. Het as kan ook verwerkt worden in een assierraad.

Rouwkaarten.

Als u deze beslissing genomen heeft zal u zich moeten richten op de rouwkaarten. Het is een manier om kennissen, vrienden en familieleden op de hoogte te brengen van het overlijden. Dit kan ook via een overlijdensbericht in de krant of via internet.

Keuze voor bloemen en muziek.


Dingen die mensen niet kunnen uitdrukken met woorden kan men zeggen met bloemen. Een rouwboeket vertelt net zoals de muziek tijdens de uitvaart veel over het karakter van de overledene en draagt een symbolische manier van afscheid nemen met zich mee. Ook hierover zal u belangrijke beslissingen moeten nemen.

Een begrafenis is een van de zeldzame gebeurtenissen die niet wordt verbeterd door professionals. Het is een persoonlijke aangelegenheid die wordt gecreëerd op basis van gevoelens, cultuur en gewoontes. Voor vele mensen is het een manier om het rouwproces te starten en samen met familie en vrienden een mooi afscheid te creëren voor de overledene.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.