Begraven in eigen tuin, mag dat?


Mag ik begraven worden in mijn tuin?

Het is een vraag die menigeen zich weleens stelt: mag ik begraven worden in eigen tuin? Helaas moet ik je teleurstellen. Volgens het Vlaamse decreet is het niet toegestaan om begraven te worden in je eigen tuin in België. Wat betekent dit precies en waarom deze regel?

Regels voor begraven in België

De wetgeving in Vlaanderen stelt strikte regels voor begravingen. Een van deze regels is dat men enkel begraven mag worden op gemeentelijke of intergemeentelijke begraafplaatsen. Dit betekent dat begravingen buiten deze plaatsen strikt verboden zijn. Dus ja, ook al droom je ervan om eeuwig in je geliefde achtertuin te rusten, dat is in België helaas niet mogelijk.

Waarom deze regels?

Deze regels zijn er niet zomaar. Ze zijn opgesteld om hygiënische redenen, maar ook om juridische en administratieve problemen te vermijden. Stel je voor dat je je huis verkoopt en de nieuwe eigenaar een begraafplaats in zijn achtertuin vindt. Dit kan voor heel wat ongemakken en juridische complicaties zorgen.

Zijn er uitzonderingen?

Begraven op particuliere begraafplaatsen die bestonden vóór de inwerkingtreding van het Vlaamse decreet is nog toegestaan. Dat zijn echter zeldzaamheden en niet iets waarop je kunt rekenen.

Wat mag wel?

Hoewel begraven in eigen tuin strikt verboden is, zijn er alternatieven. Zo mag de as van een overledene wel mee naar huis genomen worden. Je begrafenisondernemer regelt alle formaliteiten zodat je de as van je dierbare kunt bewaren of verstrooien, al dan niet in je eigen tuin. Let wel, hiervoor moeten de nodige documenten worden opgemaakt en ondertekend door de familie in eerste graad of de personen waarmee de overledene een feitelijk gezin vormde.

As verstrooien

Wil je de as van je dierbare verstrooien op een domein dat geen eigendom is van de overledene? Dan moet je schriftelijke toestemming krijgen van de eigenaar ervan. As verstrooien op een openbare plaats is verboden, tenzij op de gemeentelijke of intergemeentelijke begraafplaats.

Conclusie

Begraven in eigen tuin, mag dat? Nee, dat is in België niet toegestaan volgens het Vlaamse decreet. Maar wees gerust, er zijn andere manieren om je dierbaren dichtbij te houden, zoals het bewaren of verstrooien van hun as. Voor meer gedetailleerde informatie over de begrafeniswetgeving in Vlaanderen kun je altijd terecht bij De Uitvaartmakelaar.

Bij De Uitvaartmakelaar streven we ernaar om je te ondersteunen en te begeleiden tijdens dit emotionele proces door waardevolle informatie en advies te bieden. Heb je meer vragen over uitvaartverzekeringen of andere uitvaartgerelateerde onderwerpen? Aarzel niet om contact op te nemen via info@uitvaartmakelaar.be of bel ons op +32 (0) 2 486 85 15.

Begraven in eigen tuin België Begraving eigen eigendom Vlaanderen Begraafplaats regelgeving Vlaanderen Vlaamse decreet begraven Begraven op particuliere begraafplaatsen As verstrooien in eigen tuin Thuis bewaren as overledene Begrafeniswetgeving Vlaanderen Regels voor begraven in België Formaliteiten as cremeren en verstrooien

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Tips en mogelijkheden om een overledene te herdenken

Tips en mogelijkheden om een overledene te herdenken

De Misleidende Bijstandsaanbiedingen van Grote Overlijdensverzekeraars in België: Een Waarschuwing voor Consumenten

De Misleidende Bijstandsaanbiedingen van Grote Overlijdensverzekeraars in België: Een Waarschuwing voor Consumenten

Welke soort begrafenis kan ik kiezen?

Welke soort begrafenis kan ik kiezen?

Uitvaartzorgen uit handen: Een Nieuwe Verzekering op de Belgische markt

Uitvaartzorgen uit handen: Een Nieuwe Verzekering op de Belgische markt

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.