Hoe te handelen in geval van een overlijden.Elk overlijden vereist een aantal administratieve stappen bij het gemeentebestuur van de gemeente waar het overlijden plaatsvond.Deze taak valt te beurt aan de familie die hiervoor echter meestal een begrafenisonderneming inschakelt.

Aangifte van overlijden:

Om de nodige vergunningen voor de begrafenis of crematie van de overledene te krijgen, moet het overlijden eerst aan de gemeente (dienst Overlijdens) gemeld worden. Er is een wachttijd van 24 tot 48 uur, afhankelijk van de wijze van begraven.

De aangever, of vaak de begrafenisondernemer, moet volgende documenten bij zich hebben:
  • Identiteitskaart van de overledene
  • Huwelijksakte
  • Alle documenten die de claim kunnen ondersteunen.
De datum en de plaats van de begrafenis of crematie worden daarna bepaald.

Overlijdensakte:

Een overlijdensakte bewijst het overlijden en bepaalt de identiteit van de overledene. Deze akte is nodig zodat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand toestemming kan geven voor het transport en de begrafenis of crematie van de overledene.

Een overlijdensakte wordt opgesteld door de dienst Overlijdens van de gemeente voor elke persoon die op het grondgebied van de gemeente overleden is. De overlijdensakte wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand van de Stad.

Daarna wordt de akte desgevallend doorgestuurd naar de gemeente waar de overledene woonde, waar ze ook wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand.

Kosten en tarieven:

De aangifte van een overlijden is gratis maar de overlijdensaktes zijn betalend (in sommige gevallen gratis).

Deze prijzen bevatten niet de kosten verbonden aan de diensten van de begrafenisondernemer die instaat voor de organisatie van de begrafenis.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.