Kostprijs begrafenis verschilt behoorlijk per gemeente.Verschillen kosten concessie.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de kosten voor een laatste rustplaats nogal behoorlijk verschillen in Vlaanderen. De bedragen lopen uiteen van 0 Euro in de gemeente Mol tot wel 2.000 Euro in de gemeente Huldenberg.

In Vlaanderen heeft iedereen recht op een "gratis" graf voor de duur van 10 jaar.  Na deze periode wordt het graf geruimd tenzij er vanaf het begin is gekozen voor een concessie. Per gemeente lopen de prijzen hiervoor erg uiteen. In veel gemeenten moet je bijvoorbeeld ook meer betalen als je niet in de gemeente zelf  woont.

Doorgaans wordt een lichaam alleen begraven op een officiële begraafplaats. Men mag hiervan afwijken als hiervoor een goede reden kan worden aangedragen. Hiertoe dient men een aanvraag voor te leggen aan het Ministerie van Volksgezondheid. In 45 van de 308 Vlaamse gemeenten zijn, met goedkeuring van het Ministerie,  zo al overledenen begraven in hun achtertuin.

Toename aantal crematies.

Crematies winnen aan populariteit. In de eerste helft van dit jaar vonden er 34.632 crematies plaats. Een toename van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name in Brussel, Gent en Antwerpen koos het overgrote gedeelte voor een crematie, maar liefst 90% ten opzichte van 10% voor een traditionele begrafenis. Voor heel Vlaanderen ligt dit percentage op 64 %. Ter vergelijk, 3 jaar geleden was dit nog geen 50%.

In geval van een crematie heeft de familie met de stoffelijke resten meer vrijheid. Men kan er voor kiezen om de as mee te nemen naar huis ter bewaring of  te verstrooien of begraven in eigen tuin. Kiest men er voor om de uitstrooiing te laten plaatsvinden op de voorziene plekken van een begraafplaats dan is dat in alle Vlaamse gemeenten voor de inwoners gratis. Verstrooien of begraven in een park of een andere openbare plek mag voorlopig nog niet. 

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.