Wat te doen of te laten bij een overlijden.

Waarschuw uw huisarts.

Wanneer u zelf een overlijden vaststelt bel dan meteen uw huisarts of de behandelende arts van de overledene. De arts stelt een verklaring van overlijden op. Deze verklaring is nodig om aangifte van overlijden te doen bij de gemeente.

Mag ik met mijn eigen wagen een overledene  vervoeren?

De wetgeving spreekt van "passend" vervoer. Een overledene vervoeren met je eigen wagen is geen passende wijze en dus niet toegestaan. Uw auto is er niet op ingericht en staat er ook niet voor ingeschreven. Voor "passend" vervoer kan u terecht bij de begrafenisondernemer.

Mag u een overledene thuis opbaren?

Het opbaren van een dierbare overledene bij u thuis is toegestaan. Laat ramen, deuren en zonwering zoveel mogelijk gesloten. Hiermee voorkomt u dat het ontbindingsproces sneller op gang komt. Plaats desgewenst een verplaatsbare airco om de ruimte gekoeld te houden. Bij zomerse temperaturen is het niet geheel onverstandig er voor te kiezen om het lichaam  op te baren in het funerarium van de begrafenisondernemer. 

Thanatopraxie bij thuisopbaring is aan te raden.

Thanatopraxie is een techniek die het ontbindingsproces tijdelijk doet stoppen. Hiermee voorkomt u geur of andere hinder. Deze techniek is bij thuis opbaring aan te bevelen.Vraag uw begrafenisondernemer om advies.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.