Keuze voor crematie toont stijgende lijn.

Capaciteit tekort


Begin deze maand nog trokken de crematoria aan de alarmbel. Omdat steeds meer mensen kiezen voor crematie in plaats van een klassieke begrafenis, dreigen sommige crematoria de toestroom niet meer aan te kunnen. Dat was althans te horen bij het crematorium van Kortrijk, één van de negen crematoria in Vlaanderen. In Kortrijk vreest men mensen te moeten weigeren tegen het einde van het jaar.

Stijgende trend


Tussen 2007 en 2014 is het aantal crematies gestegen van bijna 30.000 naar ruim 39.000. Verwacht wordt dat het nog verder zal stijgen naar ruim 48.000 in 2020 en zelfs bijna 60.000 in 2050.

De gezamenlijke crematoria in Vlaanderen hebben echter voldoende capaciteit om te voldoen aan de behoefte. En er zal in de toekomst ook voldoende capaciteit zijn om stijgende vraag naar crematies bij te houden. Dit is gebleken uit een behoeftestudie van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) op vraag van het Ministerie van Binnenlands Bestuur. Zo telt Vlaanderen momenteel negen crematoria met in totaal 33 ovenlijnen. In 2014 waren er 39.000 crematies of omgerekend 3,85 crematies per ovenlijn per dag. Dat is ruim onder de maximumcapaciteit van zeven crematies per ovenlijn/dag.

Drie nieuwe crematoria


Om ook naar de toekomst te voorzien in de groeiende behoefte zijn er plannen voor drie bijkomende crematoria, in Lommel, Aalst en Oostende, waardoor het aantal ovenlijnen vanaf 2018 zou stijgen naar 40. De huidige crematoria in Vlaanderen zijn gevestigd in Wilrijk, Hasselt, Zemst, Ukkel, Lochristi, Sint Niklaas, Brugge en Kortrijk.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Contact ons

Hoe kunnen wij u helpen?​​​​​​​

Heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.